Neurorazvojni Bobath koncept

Bobath koncept terapije temelji se na normalnom razvoju djeteta te nastoji oponašati prirodne obrasce kretanja. Kroz sprečavanje nepravilnih uzoraka držanja i pokreta te istovremenu aktivaciju automatskih posturalnih reakcija, terapeut svojim rukama i različitim tehnikama stimulacije smanjuje nepravilni tonus i potiče raznolikost senzo-motornog iskustva djeteta u funkcionalnim i ciljanim aktivnostima.

Bobath koncept je posebno usmjeren na osobe s poremećajima središnjeg živčanog sustava te se temelji na sposobnosti živčanog sustava da uči tijekom cijelog života, poznatoj kao neuroplastičnost. Čak i kada su određena područja mozga oštećena, funkcionalnosti ne moraju nužno biti izgubljene.

Indikacije za provođenje terapije mogu uključivati različite razvojne poteškoće, kašnjenje u usvajanju posturalnih reakcija, simetriju držanja i pokretanja, poremećaj u raspodjeli mišićnog tonusa (hipertonus/hipotonus), oštećenje vida i sluha, poremećaj percepcije ili poremećaj ravnoteže i koordinacije.

Ovaj koncept terapije temelji se na normalnom razvoju djeteta te nastoji oponašati prirodne obrasce kretanja. Kroz sprečavanje nepravilnih uzoraka držanja i pokreta te istovremenu aktivaciju automatskih posturalnih reakcija, terapeut svojim vještim rukama i različitim tehnikama stimulacije smanjuje nepravilni tonus i potiče raznolikost senzo-motornog iskustva djeteta u funkcionalnim i ciljanim aktivnostima.

Kvaliteta i pozitivni rezultati terapije ovise o međusobnoj komunikaciji između djeteta, terapeuta i roditelja, kontinuitetu i redovitosti terapije, ranoj intervenciji, motivaciji djeteta i roditelja te timskom radu koji uključuje i logopede, radne terapeute te liječnike.

U našem centru, posvećeni smo pružanju najkvalitetnije skrbi i podrške vašem djetetu putem Bobath koncepta kako bi postiglo svoj puni potencijal u neuromotornom razvoju.