Vojta princip

Vojta je terapijski princip koji imitira prirodni motorički razvoj, neovisno o tome je li dijete svjesno pokreta ili ne. Ova terapija se fokusira na refleksnu lokomociju, refleksno okretanje i refleksno puzanje kroz primjenu laganih pritisaka na precizno određene točke na tijelu, kao što su leđa i trbuh, čime se potiče se aktivacija mišića širom tijela.

Prof. dr. Vaclav Vojta razvio je revolucionarni terapijski princip koji može znatno poboljšati motorički razvoj Vašeg djeteta. Ova terapija se fokusira na refleksnu lokomociju, refleksno okretanje i refleksno puzanje.

Primjenom laganih pritisaka na precizno određene točke na tijelu, kao što su leđa i trbuh, potiče se aktivacija mišića širom tijela. Ova aktivacija imitira prirodni motorički razvoj, neovisno o tome je li dijete svjesno pokreta ili ne.

Vojta terapija se pokazala učinkovitom u liječenju neuromotornih poteškoća kod djece svih dobnih skupina, uključujući ozljede živaca poput lezija pleksusa brachialisa, tortikolisa te ortopedska odstupanja kao što je skolioza, već od najranije dobi.

Osim što poboljšava motoričke vještine, Vojta terapija također povoljno utječe na vegetativne funkcije poput disanja, funkcije crijeva i mokraćnog mjehura te na ritam spavanja i budnosti. Također, pomaže u stimulaciji lica i područja usta, što može poboljšati funkcije poput gutanja, pokretanja očiju i govora.

Ključni dio terapije je uključivanje roditelja. Kroz podršku i edukaciju, roditelji se osposobljavaju za provođenje terapije kod kuće. Uspjeh terapije ovisi o redovitom i preciznom izvođenju vježbi.

Važno je napomenuti da Vojta terapija ne uključuje tradicionalne vježbe motoričkog razvoja poput rotiranja, sjedenja ili hodanja. Umjesto toga, terapija se fokusira na stimulaciju određenih točaka na tijelu kako bi se potaknuli urođeni obrasci pokreta, poput uspravljanja tijela i ciljanog pokretanja ekstremiteta.

Pomoću Vojta terapije možete pomoći svom djetetu da postigne ravnotežu tijela, prevlada izazove te razvije ključne motoričke vještine za budućnost.