Normalan motorički razvoj od prvog dana do godine dana starosti

Motorički razvoj od rođenja do prvog rođendana predstavlja nevjerojatan put pun raznolikosti i razvoja. Svaki korak u ovom putovanju pokazuje napredak i sposobnost djeteta da sve više istražuje i sudjeluje u svijetu oko sebe. Ove vještine su temelj za daljnji razvoj djeteta i omogućuju mu da postane sve samostalnije i spretnije u svakodnevnim aktivnostima.

Odaberite starost djeteta

Novorođenče

Razvoj bebe u prvom mjesecu života

Čestitamo na bebi!

Vaša beba je pravi mali čudo! Kada leži na trbuhu, zauzima karakterističan položaj s guzom u zraku i glavom naslonjenom na jednu stranu lica. Iako ne može samostalno okrenuti glavu na drugu stranu, ruke su joj priljubljene uz tijelo, a šake su nježno zatvorene. Kada je stavite na leđa, primijetit ćete da su joj ruke i noge savijene u laktovima i koljenima, ali će ih povremeno ispružiti, dok su šake blago zatvorene.

Njezina glavica, nagnuta u jednu stranu, pokazuje tipičan obrazac kretanja za ovu dob. Beba će često mijenjati položaj ekstremiteta, a na određene vizualne, zvučne ili dodirne podražaje reagirat će Moro reakcijom, što je u ovom razdoblju sasvim normalno i očekivano.

Uživajte u svakom trenutku s vašom malenom čarolijom!

Saznaj više o Baby handlingu

Razvoj bebe s mjesec i pol

Potrbušan položaj uz podizanje glavice

Predstavljamo vam svog malog mačevaoca!

Vaša beba pokazuje prve znakove snage i samostalnosti. U potrbušnom položaju, može podići glavu i zadržati je nekoliko sekundi, iako kontrola glave još uvijek nije potpuna. Oslanja se na podlaktice, a šake postaju sve otvorenije, pokazujući interes za okolinu koja ih okružuje. Većina djece u ovoj dobi postaje vizualno orijentirana i može fiksirati pogled na predmete oko sebe.

U dobi od 6 tjedana, vaš mališan pokazuje karakterističan “stav mačevaoca” kada leži na leđima. Aktivno se povezuje sa svojom okolinom i može fiksirati pogled na stranu prema kojoj je okrenuta glava. Ruka i noga su ispružene, uz otvorenu šaku, dok su na strani potiljka ruka i noga savijene, s zatvorenom šakom.

Uživajte u svakom trenutku promatranja vašeg malog istraživača kako otkriva svijet oko sebe!

Saznaj više o Baby handlingu

Razvoj bebe u drugom mjesecu

Koordinacija pokreta ruka – ruka

U ovoj dobi dijete otkriva svoje tijelo i počinje se igrati vlastitim rukama što je vrlo važno za razvoj koordinacije ruka-ruka.

Dob od 8 tjedana je vrijeme kada se javlja distona pokretljivost, a očituje se kao masovni pokreti jer dijete pokušava ostvariti kontakt sa svojom okolinom, ali na način da aktivira cijelo tijelo.

Saznaj više o Baby handlingu

Razvoj bebe u trećem mjesecu

Razvoj koordinacije pokreta i kontrolu glave

U ovom razdoblju, primijetit ćete sve bolju koordinaciju bebinih pokreta, ali ne brinite, nije još vrijeme za rotacije No, uz kontrolu glave koja je sad već potpuna, beba se na trbuhu oslanja na laktove, ali isto tako razvija i koordinaciju oko-ruka-usta dok leži na leđima. Ako ste nedavno posjetili pedijatra, vjerojatno ste se susreli s pitanjima o spavanju vaše bebe. Ako vaša mala čarolija već spava u komadu po pet ili šest sati, smatrajte se sretnima! Većina beba se u ovoj dobi i dalje budi više puta kroz noć.

Kako joj možete pomoći u ovom razdoblju?

Omogućite joj da neko vrijeme provodi na podlozi na podu, kako bi mogla protegnuti nožice i ručice te uhvatiti igračku jer je baš ovo period kada se javlja prvi hvat ručicama. To će je ohrabriti da se pokuša sve više kretati i istraživati svijet oko sebe.

Razvoj bebe u četvrtom mjesecu

Otvorene rukice i dodirivanje igračaka

Sada, vaša beba se voli igrati i istraživati, posebno stvarima žarkih boja koje će rado posezati i stavljati u usta. Budite spremni na malo više nestašluka, ali ne brinite, to je samo znak njezinog/njegovog radoznalog uma koji žudi za istraživanjem!

Primijetit ćete da vaša mala čarolija pokazuje zanimanje za svoje ruke koje su sada većinu vremena otvorene. Možda će čak pokušavati manipulirati predmetima oko sebe, istražujući njihovu teksturu i oblik.

Kako joj možete pomoći u ovom razdoblju?

Jednostavno – dodirnite je! Bebe vole kad ih dodirujete, pa svaka aktivnost koja uključuje dodirivanje bit će izrazito korisna i zabavna. Nastavite s ljubavlju i podrškom jer svaki trenutak s vašom bebom je dragocjen dar.

Razvoj bebe u petom mjesecu

Hvatanje predmeta i prenošenje težine tijela

U ovom razdoblju, vaša beba već zna razliku između vas i strane osobe i mogla bi se priljubljivati za vas kada je umorna ili uznemirena. Vaša prisutnost i nježni dodiri mogu biti pravi lijek za smirenje i utjehu u trenucima potrebe.

Kako ju možete stimulirati u ovom razdoblju?

Postavite igračke udaljene upravo toliko da za njima mora posezati i migoljiti se. U ovom periodu u potrbušnom položaju beba se oslanja na korijen šake ispruženih ruku. Kada joj se nešto stavi na podlakticu, može ju okrenuti i ukloniti predmet! Isprobajte sa šarenom tkaninom. Ako i ne može nešto uhvatiti zauzima položaj plivanja, legne na trbuh i podigne ruke. Dok leži na leđima može direktno hvatati predmet na drugoj strani i pri tome prenijeti težinu tijela na stranu. Premješta igračke iz jedne u drugu ruku. Rukama dodiruje genitalije i koljena te tako proširuje sliku tijela.

A što se tiče zabave, nasmijavajte svoju bebu! S pet mjeseci, beba razvija svojevrstan smisao za humor, pa joj možete beljiti se, skrivati se i provirivati iza dekice ili proizvoditi životinjske zvukove – biti će to pravi izlijevi smijeha!

Razvoj bebe u šestom mjesecu

Okretanje s leđa na trbuh

Svaki dan donosi nove avanture, otkrića i predivne trenutke zajedništva!

U ovom razdoblju, vaša beba postaje sve više vezana za vas i sigurnost koju pružate. Osjećat će vaše prisustvo i nedostajati vam kada niste u blizini, dok bi prema stranim osobama mogla biti nepovjerljiva.

Pogledom će tražiti predmete koje ispusti, a moći će prepoznati predmet već po nekom dijelu. Zbog toga će joj biti izuzetno zanimljiva igra skrivača koju može igrati unedogled!

Sada je dijete razvilo siguran oslonac na dlanove i ispružene ruke, oslanjajući se gotovo na bedra. Hvatajući predmet sve dalje, dijete se okrene s leđa na trbuh. Okretanje je koordinirano i kontrolirano, bez “zabacivanja” glavice, a u njemu sudjeluju i ruke i noge. Rukama dohvaća i stopala – koordinacija oko-ruka-noga.

Kako joj možete pomoći?

Stavite igračku sa strane položaja bebe kako bi vaš mali zvrk pokušavajući dohvatit igračku vježbao okretanje s leđa na trbuh.

Razvoj bebe u sedmom mjesecu

Vojničko puzanje i okretanje s trbuha na leđa

Vaše dijete pokazuje sve veću vještinu u svojoj motoričkoj sposobnosti. Sada počinje okretati s trbuha na leđa na koordiniran, kontroliran način, bez naglih pokreta glavice. U ovom procesu, ruke i noge aktivno sudjeluju i pomažu u okretanju. Također, dijete razvija bočni položaj, oslanjajući se na lakat jedne ruke, zdjelicu i natkoljenicu. Kada ne može dohvatiti željeni predmet na tom položaju, može se podići na ispruženu ruku, oslanjajući se na dlan. Ovaj stav naziva se “stav vrtnog patuljka”.

Vaše dijete također pokazuje znakove vojničkog puzanja ili kretanja tuljana. U ovom procesu, ruke su savijene uz oslonac na laktove, dok se noge izmjenično savijaju i ispružaju, sudjelujući u aktivnosti. Iako ovo nije “pravo” puzanje, dijete može propuzati kratku udaljenost na ovaj način.

Prije zauzimanja četveronožnog stava, dijete razvija izbalansirano kretanje rukama. Dolazi do ovog stava tako što odiže trup od podloge, opirući se na ruke i koljena, i u tom stavu se može lagano njihati naprijed i natrag. Sve ove faze pokazuju napredak u motoričkom razvoju vašeg djeteta i pripremaju ga za sljedeće korake u njihovom putovanju razvoja.

Uz to, vaše dijete pokazuje početak fine motorike razvijajući pincetni hvat. Ovaj hvat isprva uključuje palac i kažiprst, dok su drugi prsti savijeni. Također, dijete pokazuje koordinaciju oko-ruka-noga-usta hvatajući i stavljajući stopalo u usta. Ovi su znakovi važni za razvoj fine motorike i ukazuju na sve veću sposobnost vašeg djeteta da kontrolira pokrete svojih udova.

Razvoj bebe u osmom mjesecu

Samostalno posjedanje

Vaše dijete pokazuje sve više napretka u svojoj motoričkoj sposobnosti. Sada, u dobi od 8 mjeseci, počinje puzati oslanjajući se na ispružene ruke i koljena, s podignutom zdjelicom i koljenima u širini zdjelice. Kralješnica može biti blago savijena na početku, dok su stopala stabilna na podlozi, pod pravim kutom.

U dobi od 8,5 mjeseci, vaše dijete može se povući u klečeći stav. U tom procesu koristi se rukama kako bi održalo ravnotežu, pridržavajući se za stabilnost. Također, vaše dijete je u mogućnosti samostalno sjesti, što predstavlja važan korak u razvoju. Sjedište može postići iz četveronožnog stava ili iz stava vrtnog patuljka. Na početku, kralješnica može biti blago zaobljena, a noge se možda ne mogu potpuno ispružiti. Ruke se mogu ispružiti na stranu kako bi se obranio od pada, što se naziva postraničnom obrambenom reakcijom. Sve ovo su znakovi sve veće snage, koordinacije i samostalnosti vašeg djeteta u njihovom putovanju razvoja.

Razvoj bebe u devetom mjesecu

Samostalno sjedenje i razvoj fine motorike

Vaše dijete pokazuje impresivne znakove napretka u motoričkom razvoju. Sada je puzanje u potpunosti razvijeno, s kralježnicom u idealno ispruženom položaju, potkoljenicama paralelnim, a stopalo prati liniju potkoljenica. Vaše dijete postaje sve brže i spretnije svakim danom.

Također, vaše dijete sada može sjediti potpuno samostalno. Kralježnica je potpuno ispružena, kao i noge, a dijete održava ravnotežu bez pomoći ruku. Sjedeći, dijete sada može slobodno koristiti ruke za igru, što omogućuje veće mogućnosti za aktivnosti.

Vaše dijete također pokazuje napredak u razvoju fine motorike. Hvatanje s dva prsta napreduje, a svi prsti su sada savijeni u svim zglobovima. Ovo su znakovi sve veće sposobnosti vašeg djeteta da kontrolira pokrete svojih prstiju i ruku, što je ključno za daljnji razvoj fine motorike.

Isto tako, Vaše dijete pokazuje stražnju obrambenu reakciju, pružajući ruke prema stražnjem dijelu tijela kako bi se obranilo od pada prema natrag. Ovi su znakovi važni za razvoj ravnoteže i koordinacije kod vašeg djeteta, što ih priprema za nove izazove i aktivnosti u budućnosti.

Razvoj bebe s deset i jedanaest mjeseci

Hodanje uz pridržavanje

Vaše dijete pokazuje sve veću samostalnost i spretnost u svojim aktivnostima. Sada može hodati uz predmete, koristeći ruke i noge kako bi održalo ravnotežu. Tipičan redoslijed kretanja je prvo naprijed ide jedna ruka, suprotna noga, suprotna ruka, a potom opet noga. Ovo je važan korak u razvoju motoričkih sposobnosti vašeg djeteta.

S deset mjeseci, funkcija šaka vašeg djeteta postaje sve bolja, što mu omogućuje da bude sve spretnije u manipulaciji predmetima. Vaše dijete može početi stavljati predmete poput kockica u lončiće ili druge posude. Također, primjećujete da dijete pokazuje interes za različite predmete i aktivno istražuje svoje okruženje.

Vaše dijete također pokazuje sposobnost da mijenja predmete, ispuštajući jedan kako bi uzelo drugi koji mu je u tom trenutku zanimljiviji. Ovo je znak rastuće pažnje, istraživačkog duha i sposobnosti prilagodbe kod vašeg djeteta.

Razvoj bebe s dvanaest mjeseci

Prvi samostalni koraci

Vaše dijete sada pokazuje znakove samostalnog kretanja prema naprijed, praveći svoje prve korake. Iako je početno hodanje drugačije od razvijenog hoda, vaše dijete polako stječe vještine potrebne za stabilno kretanje. U ovom početnom razdoblju, dinamična baza hodanja može biti nešto šira, što znači da će dijete hodati s manje ili više raširenim nožicama, dok ruke igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže.

Tijekom jedanaestog i dvanaestog mjeseca, vaše dijete pokazuje napredak u razvoju svoje senzomotorne inteligencije. Počinje kombinirati pokrete ruku na organiziran način, igrajući se s manjim predmetima. Vaše dijete može stavljati manje predmete u veće, izvlačiti predmete iz spremnika, nositi ih i ispuštati kad god to želi. Također, može složiti tornjeve od dvije do tri kockice. Vaše dijete također aktivno sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima kao što su kupanje i oblačenje, koristeći svoje pokrete kako bi sudjelovalo u tim rutinskim zadacima. Ovo je vrijeme istraživanja, učenja i razvoja osnovnih vještina.

Razvoj bebe s trinaest mjeseci

Samostalno hodanje

Vaše dijete sada postiže samostalnost u hodanju, što znači da može koračati bez ikakve podrške. Osnova oslonca tijekom hodanja sada postaje uža, što omogućuje vašem djetetu veću stabilnost i kontrolu nad svojim pokretima. Može stajati u sredini prostorije bez potpore, mijenjati smjer kretanja i čak ustati iz ležećeg položaja bez pomoći, što je često opisano kao kretanje “kao medvjed”. Ovo je važna prekretnica u razvoju vašeg djeteta jer stječe veću autonomiju u istraživanju svijeta oko sebe i uključivanju u aktivnosti. Ohrabrite ga i podržite u njegovim novim podvizima dok istražuje svoju okolinu i razvija svoje motoričke vještine.