Što su to hipertonus i hipotonus?

Niste sami ako ste Vi Ili pedijatar primijetili odstupanja u motoričkom razvoju svog djeteta. Važno je prepoznati znakove hipertonusa i hipotonusa kako biste osigurali pravovremenu terapiju i podršku koja je ključna za zdrav razvoj Vašeg mališana.

Hipertonus, ili povišen tonus mišića, može biti kompenzacija za slabost drugih mišića. Na primjer, izvijanje djeteta može ukazivati na slabost trbušnih mišića i prejaku leđnu muskulaturu. Iako se takva djeca često percipiraju kao “jaka” ili “napredna”, kvaliteta njihovih pokreta možda nije zadovoljavajuća. Prepoznajemo hipertonus i kada dijete ima stisnute šake ili teško otvara šake na podražaj.

S druge strane, hipotonus, ili snižen tonus mišića, često se neopravdano tumači kao da je dijete “mirno” ili “lijeno”. No, zapravo, takva djeca možda nemaju dovoljnu snagu mišića za pokretanje i često kasne u motoričkom razvoju. Njihovi mišići su mekani, kontrola glave može kasniti, a noge su često u poziciji raširenih kukova, što otežava podizanje od podloge.

U našem Physio Kids centru, razumijemo važnost rane intervencije i podrške u liječenju hipertonusa i hipotonusa. Naš tim stručnjaka osmišljen je kako bi pružio individualiziranu terapiju i podršku za Vaše dijete. Kroz pažljivo osmišljene aktivnosti i terapijske metode, radimo na jačanju mišića, poboljšanju tonusa i poticanju zdravog motoričkog razvoja.

Ne oklijevajte kontaktirati nas ako primijetite bilo kakve znakove hipertonusa ili hipotonusa kod svog djeteta. Zajedno možemo osigurati da Vaše dijete dobije najbolju moguću terapiju i podršku kako bi postiglo optimalan motorički razvoj. Vaše dijete zaslužuje sretne i zdrave korake prema budućnosti.

Ana Benković, mag.physioth.

Zakažite konzultacije pozivom

Imate li pitanja ili želite dogovoriti termin pregleda za vaše dijete? Slobodno nas kontaktirajte na broj